על עיצוב סביבות למידה בספריות ציבוריות – חדשנות, השראה ופספוס
ספריות תמיד מעוררות בי מגוון רגשות – אלפי שנות חוכמה מרוכזת מול ההחמצה על כל הספרים שלא אספיק לקרוא.
השתתפתי לאחרונה במפגש של בעלי עסקים בספריה בקרית אונו. לאחרונה הזדמנתי לראשונה בחיי לספריה בקרית אונו, למפגש בעלי עסקים. בדקה שהיתה לי להציג את עצמי, החלטתי בספונטניות לדבר על המקום עצמו, הספריה כמה פוטנציאל ובמקביל איזה פספוס, ומה אפשר לעשות כאן. בהמשך פניתי למנהל הספריה והצעתי לו איך אפשרי להפוך את הספריה למקום אטרקטיבי שימשוך יותר אנשים ושיהיה להם יותר נעים. כאן במקרה הזה – קצת צבע זה כל הסיפור, בגדול.
קיבלתי השראה בתחום של עיצוב מרחבי למידה והחלטתי לצאת למסע קצר בעקבות ספריות בעולם.
ספריית שטוטגרט: העתיד כבר כאן
ספריית העיר שטוטגרט, הידועה כ-Stadtbibliothek Stuttgart, היא מבנה חדשני וייחודי שנפתח לציבור ב-2011. המבנה הוא קובייה סימטרית בלבן, עם חזיתות מינימליסטיות שמעבירות תחושת סדר ורוגע .
בפנים, העיצוב נקי ובהיר עם שפע של אור טבעי. המוקד המרכזי הוא אולם קריאה בן שמונה קומות עם קירות לבנים ורצפות בהירות, שיוצר אווירה פתוחה ומאווררת עם ריהוט פונקציונלי בצבעים ניטרליים. מדובר ביצירת מופת של עיצוב פנים מודרני ובזכות זה זכתה הספריה בשנת 2013 בפרס העיצוב של המועצה לעיצוב גרמנית (German Design Award).
ספריית ליבריה לליו: הקסם של הוגוורטס
אומרים שהשראתה של ספריית הוגוורטס באה מספריית ליבריה לליו שבפורטו, פורטוגל – ספרייה מרהיבה ביופיה. בגלל התורים הארוכים של המעריצים מומלץ למבקרים להגיע בפתיחה.
אם נחזור לספירה מהסרטים, אז בזכות ההקפדה על עיצוב מרחבי למידה, הספרייה בהוגוורטס תומכת בתלמידים ומסייעת להם להעמיק את הידע וההבנה שלהם בנושאי הקסם, הספרייה מספקת אזורי קריאה שקטים, שבהם התלמידים יכולים להתרכז בלמידה וקריאה ללא הפרעות.
כן, הספרייה בהוגוורטס, הידועה בשם "הספרייה הגדולה", אכן תומכת בלמידה בזכות העיצוב והמבנה שלה. הנה כמה מהמאפיינים המרכזיים שלה שתורמים לכך:
ספריות ניידות: קופצות לכל מקום
הכול מתחיל ברעיון מטורף וחשיבה מחוץ לקופסה. הספרייה הניידת הראשונה הוקמה ב-1905 על ידי מרי למיסט טיטקומב במחוז וושינגטון, מרילנד, ארה"ב.
טיטקומב, ספרנית המחוז, יזמה את הרעיון להביא ספרים לקהילות כפריות מבודדות שלא הייתה להן גישה לספרייה ציבורית והשתמשה בעגלה רתומה לסוסים כדי להעביר ספרים למקומות מרוחקים.
עד מהרה הרעיון התפשט ברחבי ארצות הברית והעולם (מה שמוכיח שאם אתה עושה משהו טוב, כולם ירצו להעתיק ממך).
מי אמר שאי אפשר להשפיע על עיצוב סביבה לימודית גם בדרך אחרת?
כיום, ספריות ניידות משתמשות ברכבים ייעודיים כדי להגיע לאזורים שונים, בעיקר אזורים כפריים או פריפריאליים, ולהנגיש ספרים ומשאבים חינוכיים. הן יוצרות אינטראקציות חברתיות וקהילתיות, מקדמות פעילויות תרבותיות וחברתיות, וכוללות אזורי קריאה ושירותים דיגיטליים מתקדמים (כי מי אמר שספרייה על גלגלים לא יכולה להיות מגניבה?)
קטלוג פיזי: איך חיפשו ספרים בעבר?
קשה להאמין היום בעידן הדיגיטלי, שבעבר משימה של איתור ספר נמשכה במקרה הטוב לפחות כמה דקות, אם היה לכם מזל והוא היה במקום הנכון.
קטלוגים פיזיים תפסו הרבה מקום בספרייה, עם צורך באחסון של אלפי כרטיסיות במתקנים מותאמים. ושירתו נאמנה דורות של קוראים וחוקרים.
המקום שהם תפסו מתייתר וביתר שאת כשבוחרים לשפץ את המקום בסגנון עיצוב פנים מודרני.
מערכות הקטלוג הממוחשבות המודרניות בנויות על עקרונות הקטלוג הפיזי, כשההבדל העיקרי הוא במהירות ובכך שלא תופסות שטח פיזי.
חלק מהתמונות במאמר באדיבות אתר PIXABAY
נכתב ע"י ליאת שפיר – מעצבת פנים בהוד השרון